Utbildning och karriär

En blogg för tips och adivices om utbildning och karriär

Tips På Hur Du Kan Öka Dina Chanser Att Få Ett Konsultjobb

Publicerad 2018-01-18 12:36:40 i karriär,

 

Att utbilda sig och bli konsult är något som på senare tid har blivit mycket populärt. Oavsett om det handlar om att jobba som oberoende och egen konsult eller om det handlar om att jobba för ett konsultföretag. Konkurrensen är hård, för du är verkligen inte ensam om att ha en dröm om detta rykte, så det gäller därför att lägga i rejält från dag ett för att lyckas. Vi ska i denna artikel ge dig lite tips för hur du lyckas arbeta som konsult och tjäna pengar.

  1. Skaffa dig kontakter och ett bra rykte

Rätt kontakter och ett gott rykte kan ta dig långt inom branschen. Order sprider sig snabbt, så om du gör ett gott intryck hos en klient är chansen stor att denne rekommenderar dig för andra. På så vis blir det lättare för dig att skaffa dig nya kunder som oberoende konsult.

Hur gör man då för att på bästa sätt skaffa sig ett gott kontaktnät? Alla måste vi ju börja från ruta ett i våra karriärer, och det gäller därför att vara med i spelet från dag ett, bland annat genom att närvara på olika rekryteringstillfällen samt att göra ett gott intryck på folk inom branschen. Håll också god kontakt med dina lärare och klasskamrater under studieperioden, för i framtiden kan det mycket väl bli så att ni kan komma att få stor nytta av varandra.

  1. Försök inte för hårt

Att lyckas med sina mål kan resultera till att det ibland händer att man försöker för hårt. Detta är något som bör undvikas. Tänk därför på hur du och ditt uppträdande framstår, och var inte för framfusig. Bete dig istället på ett avslappnat och naturligt sätt, för folk kan lätt komma att bli irriterade om man upplevs som påträngande. Självklart gäller det även att man är trevlig, så undvik därför kritik eller kritiska frågor i allra största mån, och i de fall då de krävs så är det viktigt att du tänker på att framföra de på ett så respektfullt sätt som möjligt. Att framstå som respektlös och otrevlig kan nämligen ge ditt rykte en rejäl törn, och detta kan i sin tur starkt försvåra dina chanser till jobb.

Att vara socialt kompetent är något som är mycket viktigt inom konsultbranschen. Är du blyg och ogillar att träffa nya människor så är konsultyrket därför kanske inte något för dig.

  1. Skilj dig från mängden på ett positivt sätt

Det kan låta som en självklarhet, men att skilja sig från mängden på ett positivt sätt är väldigt viktigt för att du ska kunna lyckas. Var därför inte rädd för att sticka ut, utan kör ditt eget race så länge du märker att det är framgångsrikt och folk uppskattar dig och det du gör. Originalitet kan ta dig en lång väg, så var inte rädd för att prova nya idéer och tillvägagångssätt.

  1. Jobba hårt och lär dig din bransch utan och innan

Hårt jobb lönar sig, och konsultbranschen utgör här inte något undantag. När gäller detta yrke finns det inga genvägar, och för att komma långt måste du jobba hårt. Gör därför ditt yttersta för att lära dig så mycket det bara går om marknaden, och se till att välja en bransch som intresserar dig. Pengar är självklart viktigt, men att välja en bransch enbart för pengarna är aldrig någon bra idé. Att jobba med något som inte intresserar dig och som du inte brinner för kommer nämligen inte att hålla i längden, utan du måste gilla det du gör och vara intresserad av det för att kunna göra bra ifrån sig.

Även om en viss bransch kanske har en högre genomsnittslön än en annan, så är det fortfarande bättre att välja den med den lägre genomsnittslönen om det är så att du finner den mer intressant. Tycker du att det du jobbar med är roligt och intressant så blir det nämligen en betydligt större chans för dig att lyckas med din karriär, för oavsett pengarna så är det inte hållbart i längden att jobba med något man tycker är tråkigt och ointressant. Stirra dig därför inte blind på lönen, det kommer du inte att vinna på i längden.

Att arbeta som konsult kan i vissa fall vara svårt, det gäller att nå ut på marknaden och hitta sin nisch. Att ha ett brett kontaktnät är såklart alltid fördelaktigt så därför är det viktigt att synas och höras, ha en bra relation med samtliga i din omgivning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela